2016년 8월 21일 일요일

단풍나무 사각 접시 Making rectangular maple wood bowl

전에 다듬은 단풍나무를 대패질한 것을 올렸었다.
참 오랜 기간 조금씩 작업했다.
단풍나무 자투리 토막으로 사각형 그릇을 만들었다.
속의 오목한 면은 루터로 기초 가공을 했다.

I posted an article about planing a maple off-cut.
I made a rectangular bowl with it.
I used my Festool router with edge guide to make concave.





그릇 바닥도 루터로 사각형 꼴로 만들었다.
그런데 바닥 모양을 사각형으로 하는 건 다시 생각해 볼 필요가 있다.
The base of bowl is rectangular.  But shaping rectangular convex surface is not effective.
I have to consider another design and method.


기본 모양을 만들고 나서 환끌로 파기 시작했다.
After finishing basic shape with router.
I started to chop out to shape concave using several different gouge chisels.







나무가 잘 말라 있어서 면이 깔끔했다.
끌질 하는 느낌이 좋았지만 나무가 단단해서 힘들기는 하다.
물에 30분 정도 담갔다가 파는 것도 시험 삼아 해 봤다.
끌질을 할 때 나무가 부드러워져서 효과가 있다.

The maple off-cut was dried very well. So, The surface of wood after chisel chopping was very clean and nice.
It feels good whenever I chop the maple block.
I tried to chop after sinking the maple for 30~40 minutes.
It worked. That soften the wood a little.



완성한 모양이다. 사포질을 조금 하고 아마씨유를 발라서 마감했다.

I finished it after sanding and coating raw linseed oil.



다른 그릇을 하나 더 만들려고 한다.
처음부터 손으로 파려다가 포기했다. 대신 탁상 드릴로 파 보려고 한다.
그리고 바닥면 모양도 깎기 쉬운 모양으로 할 계획이다.

I'm going to make one more rectangular bowl.
I started with gouge chisel, but I gave up soon.
Instead, I exchanged the tool into drill press.
There is a another change on bowl base for effectiveness.




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